Fioris Gewurztraminer witte wijn van Cantina Tramin Sud Tirol

Soort Wit
Land Italië
Druivensoort gewurztraminer
Inhoud 0.75
Meer kenmerken

€ 15,95

Levertijd:

1 a 2 werkdagen

Het verhaal van Fioris Gewurztraminer witte wijn van Cantina Tramin Sud Tirol

Gewurztraminer oorspronkelijk afkomstig uit de streek rond Tramin. Van één van de beste coöperaties in Italie. Prachtig kruidig, bloemen, tropisch fruit als passievrucht en limoen, niet te log, goed droog. Voorbeeldige balans. Allemaal kenmerken van een grote wijn. Past perfect bij Oosterse gerechten. Niet zo lang geleden schreef Robert Parker in zijn Wine Advocate louter lovende woorden over deze coöperatie.

Hieronder de ultramoderne Cantina Tramin waar de Fioris wijnen vandaan komen.Cantina Tramin

Wijnhuis: Fioris Gewurztraminer witte wijn van Cantina Tramin Sud Tirol

logo tramin

Cantina Tramin heeft tegenwoordig 300 leden en is gevestigd in het gelijknamige dorpje Tramin. We zijn hier in het tweetalige gebied Süd-Tirol oftewel Alto Adige, aan de voet van de Dolomieten.

De coöperatie bestaat al sinds 1898 en is opgericht door Christian Schrott, een priester uit Parijs en is destijds begonnen met 30 leden. Inmiddels beslaat het arsenaal aan wijngaarden ruim 250 hectare. Het kwaliteitsniveau van de wijnen is hoog, mede omdat de leden niet per kg druiven betaald krijgen maar naar gelang de grootte en de ligging van hun wijngaarden.

historie Tramin

De wijngaarden liggen hoog, zo tussen de 400 en 850 meter. Koel dus. Dat wordt nog eens versterkt door de koude valwinden die vanuit de bergtoppen over de wijngaarden waaien. Het verschil tussen dag en nacht temperatuur is enorm. Dit effect geeft frisse wijnen met veel spanning  en expressie. Er wordt wel eens gesproken over “gebottelde berglucht” als we het over de wijnen uit Alto Adige hebben.

De productie van de Cantina Tramin is heden ten dage 1,8 miljoen flessen waarvan 25% geëxporteerd wordt.

Willi Stürz is wijnmaker en directeur van de cantina en is in 2004 gekozen als wijnmaker van het jaar door de gezaghebbende uitgave Gambero Rosso. Zowel nationaal als internationaal worden de wijnen van Tramin erkend om hun consistente hoge kwaliteit. Wij zijn er trots op om exclusief voor Nederland de “FIORIS” lijn van hun te kunnen verkopen. We hebben een 7-tal druivensoorten in ons assortiment.

tramin parker

willi stürz

Smaakprofiel

 

Productkenmerken Fioris Gewurztraminer witte wijn van Cantina Tramin Sud Tirol

Producent:
Tramin
Artikelnummer:
282
Soort:
Wit
Land:
Italië
Regio:
alto adige
Druivensoort:
gewurztraminer
Inhoud (in L):
0.75
Oogstjaar:
2017
Houdbaar tot/met:
2020
Kurk/Dop:
kurk
Drinktemperatuur:
10
Alcoholpercentage:
13
Classificatie:
doc alto adige
Smaaktype:
verfijnd en complex
Drinken bij:
oosterse gerechten
Levertijd:
1 a 2 werkdagen
Druivensamenstelling:
Gewurztraminer

Recent bekeken