2011 Beaune Clos du Roi 1er cru - Domaine Bellene

Soort Rood
Land Frankrijk
Druivensoort Pinot Noir
Inhoud 0.75
Meer kenmerken

€ 49,75

Levertijd:

1 a 2 werkdagen

Het verhaal van 2011 Beaune Clos du Roi 1er cru - Domaine Bellene

Deze wijn is op bio-dynamische grondslag gemaakt, produktie bedroeg slechts 2.000 genummerde flessen, originele "was" afsluiting, lichte filtering, gebruik van 50% nieuwe eiken vaten gedurende 1 jaar, originele gist uit de wijngaard zelf.

Sinds 2012 werkt Nicolas Potel niet meer mechanisch in zijn wijngaarden maar hij heeft 2 paarden aangeschaft die de machines hebben vervangen. Hierdoor heeft de grond minder te leiden. Het past helemaal in het beeld van duurzame wijnbouw en bio-dynamische manier van werken.

Kortom een premier cru van hoog niveau. Zeer fraaie aroma's met goed geïntegreerde tannine's. Prachtig rood fruit. Zeer aanbevolen! Hiernaast Nicolas Potel bij een Santenay 2007 in wording.potel

Wijnhuis: 2011 Beaune Clos du Roi 1er cru - Domaine Bellene

Domaine de Bellene.

In feite is het verhaal van het Domaine de Bellene het verhaal van Nicolas Potel. De geschiedenis begint bij de ouders van Nicolas die in 1964 o.a. bezittingen in Volnay kochten, later bekend onder de naam Dom. de la Pousse d’Or. Op zijn18e ging hij  werken in Australie en  Californie om in 1992 terug te keren bij zijn ouders op het Dom. De la Pousse d’Or om zich te wijden aan biologische  wijnbouw.

In 1996 begon Nicolas, met behulp van zijn vader, op beperkte schaal vanuit Nuits-St-Georges zijn eigen “négoce” onder de naam Nicolas Potel. Helaas kwam zijn vader al snel te overlijden waarna de andere aandeelhouders van Dom. de la Pousse d’Or  besloten het domein te verkopen. Ondertussen kocht hij van bevriende relaties de beste druiven,  zodat hij in 1997 zijn eerste négoce wijnen onder de naam Nicolas Potel kon verkopen. Zijn business kreeg al snel naam vanwege de goede prijs/kwaliteitsverhouding en groeide snel (naar later bleek tè snel). In 2003 maakte hij maar liefst 100 verschillende cuvées. Enerzijds door gebrek aan liquide middelen en anderzijds door de zorg voor zijn zieke vrouw ging hij in op het aanbod van de gebroeders Cottin (eigenaar van het handelshuis Labouré-Roi) om zijn bedrijf èn de naam Nicolas Potel aan hun te verkopen. Op dat moment wellicht de beste beslissing voor hemzelf maar wat later bleek niet voor het bedrijf. Het bleek dat Nicolas niet zijn stempel meer op de wijnen kon drukken en in 2005 kreeg hij van één van zijn producenten de mogelijkheid om wijngaarden te kopen. Omdat dit niet de policy van de gebroeders Cottin was besloot Nicolas onder de naam Bellene  opnieuw zijn eigen Domaine te beginnen in 2009. Ditmaal niet vanuit Nuits-St-Georges maar vanuit Beaune (de historische naam was Bellene).

Vanaf het begin werd er biologisch gewerkt. Hij streefde er naar om de eerste “biologische producent” in de Bourgogne te worden inclusief zijn gekochte druiven die onder de naam Maison Roche de Bellene verkocht worden.  In 2010 bestaat het domein uit verschillende  wijngaarden met zeer oude stokken in o.a. Santenay, St. Romain, Beaune, Savigny, Nuits-St.-Georges, en Vosne-Romanée. Andere gemeente appellations komen we tegen in zijn négoce wijnen onder de naam Roche de Bellene. Hier heeft hij zijn 100 cuvées uit de periode Nicolas Potel tot ruim de helft terug gebracht. De volumes zijn aanmerkelijk kleiner geworden maar hoger van kwaliteit.

Het Domaine de Bellene maakt  4 witte wijnen en 12 rode, het Maison Roche de Bellene 18 wit en 25 rood. De wet schrijft voor dat de wijnen van beide lijnen strikt gescheiden gemaakt en bewaard moeten worden. Er zijn dus 2 separate kelders in gebruik. Beide in Beaune.

Hij verwacht ergens tussen 2012 en 2015 zijn piek wat betreft wijn maken te hebben bereikt. Geen toevoegingen, geen gebruik van suiker, alleen gebruik van gezonde steeltjes en 14 maanden gedoseerd eikenhout voor slechts een gedeelte van de rode wijn. Dus alleen dan als er van een perfecte balans sprake is. Voor de witte wijnen is hij een groot voorstander van de grotere 600 liter vaten. Voor de botteling  wordt  gebruik gemaakt van zwaartekracht. Er vindt minieme filtering plaats.

Kortom, laat de natuur zijn werk doen! Een zestal wijnen zijn bij de Hein Post wijnwebwinkel te vinden.kelder van dom bellene

Smaakprofiel

 

Productkenmerken 2011 Beaune Clos du Roi 1er cru - Domaine Bellene

Producent:
Domaine Bellene
Artikelnummer:
270
Soort:
Rood
Land:
Frankrijk
Regio:
Bourgogne
Druivensoort:
Pinot Noir
Inhoud (in L):
0.75
Oogstjaar:
2011
Houdbaar tot/met:
2022
Kurk/Dop:
kurk
Drinktemperatuur:
15 - 17
Alcoholpercentage:
13
Classificatie:
ac Beaune premier cru
Smaaktype:
verfijnd en complex
Drinken bij:
Lichte gerechten
Levertijd:
1 a 2 werkdagen
Druivensamenstelling:
pinot noir

Recent bekeken